Ingin Tahu: Makanan Tradisional Rakyat Kelantan
Hai, kembali lagi dalam ruangan ingin tahu. Kali ini saya ingin membawa para pembaca mengenali makanan tradisional Rakyat Negeri Kelantan.
Saya bawakan tajuk ini kerana ingin berkongsi maklumat bahawa antara
makanan kegemaran yang biasa kita nikmati mungkin sebenarnya berasal
dari negeri ini. Ya, Oleh kerana makanan setiap negeri-negeri di
Malaysia ini semakin mudah untuk didapati di serata negara, maka mungkin
kita terlupa asal-usul sesuatu hidangan tersebut. Jadi tanpa membuang masa apa kata kita lihat antara hidangan istimewa dari Negeri Cik Siti Wan Kembang ini.
Bagi memudahkan untuk kita mengenal pasti makanan-makanan tersebut, saya telah mengklasifikasikan makanan seperti di bawah*. Cuma perlu diingatkan bahawa saya bukan bertujuan menghuraikan mengenai resepi kuih-muih tersebut tetapi sekadar ingin memperkenalkan serta berkongsi serba sedikit maklumat.
Kuih-muih;
i) Akok
Kuih akok adalah kuih yang biperbuat menggunakan telur, pati santan, gula, gula melaka, tepung gandum dan daun pandai sebagai pewarna dan pewangi. Walaupun kuih akok memang simple, tapi ramai yang menggemari kuih ini.
ii) Tahi Itik
Aper cerita pulak tahi itik ni kan? Namanya istimewa, dan cara membuatnya agak mudah sekali iaitu dengan menggunakan putih telur (telur itik), santan kelapa, gula pasir, tepung pulut dan tepung beras. Semua bahan dimasukkan sekali dengan api yang perlahan kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berketul (kering). Comel jer, kuih ni kan?..
iii) Jala Emas
Hmm, lain pulak dengan jala emas, ianya diperbuat daripada kuning telur (telur itik) sahaja, gula pasir dan daun pandan. Jadi kuih ni sepasang lah kan! Kalau kita buat jala emas, kenalah buat tahi itik. hehe
Bagi memudahkan untuk kita mengenal pasti makanan-makanan tersebut, saya telah mengklasifikasikan makanan seperti di bawah*. Cuma perlu diingatkan bahawa saya bukan bertujuan menghuraikan mengenai resepi kuih-muih tersebut tetapi sekadar ingin memperkenalkan serta berkongsi serba sedikit maklumat.
Kuih-muih;
i) Akok
Kuih Akok |
Kuih akok adalah kuih yang biperbuat menggunakan telur, pati santan, gula, gula melaka, tepung gandum dan daun pandai sebagai pewarna dan pewangi. Walaupun kuih akok memang simple, tapi ramai yang menggemari kuih ini.
ii) Tahi Itik
Kuih Tahi Itik |
Aper cerita pulak tahi itik ni kan? Namanya istimewa, dan cara membuatnya agak mudah sekali iaitu dengan menggunakan putih telur (telur itik), santan kelapa, gula pasir, tepung pulut dan tepung beras. Semua bahan dimasukkan sekali dengan api yang perlahan kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berketul (kering). Comel jer, kuih ni kan?..
iii) Jala Emas
Kuih Jala Emas |
Hmm, lain pulak dengan jala emas, ianya diperbuat daripada kuning telur (telur itik) sahaja, gula pasir dan daun pandan. Jadi kuih ni sepasang lah kan! Kalau kita buat jala emas, kenalah buat tahi itik. hehe
iv) Buah Tanjung
Buah tanjung ni agak istimewa dari segi bentuk dan warna. Berbeza dengan sajian kuih-muih yang lain ianya turut menggunakan bunga cengkih dan bahan pewarna. Tetapi kuih bunga tanjung ini masih menggunakan telur itik sebagai salah satu ramuan asas. Istimewa sekali telur itik kepada Masyarakat Kelantan ya!
v) Cendol Pulut Tapai
Cendol pulut tapai ni juga terdapat di Pantai Barat Semenanjung. Tetapi mungkin ia sememangnya berasal daripada Negeri Kelantan. Cendol yang dinikmati bersama-sama pulut dan tapai sememangnya lebih nikmat kerana pulut menambahkan lagi rasa di dalam menikmati kelazatan kuah cendol.. Hmmm.
vi) Lompat Tikam
Berbanding sebagai kuih, lompat tikam lebih sesuai sebagai pencuci mulut. Terbahagi kepada 3 lapisan iaitu hijau, putih, merah dan dihidangkan dengan sirap gula melaka. Tentu istimewa kuih ini ya. Apa yang penting cara anda menghidangkannya.
Viii) Pulut Bakar
Pulut bakar ni disediakan dengan beras pulut, santan pekat, gula pasir, bunga cengkih dan halba. Hmm, berbeza pulak dengan pulut panggang yang biasa kita makan di Pantai Barat ni ya.. tu lah. Ada uniknya resepi orang lain kan!
ix) Kuih Cara Berlauk
Ops, apa istimewanya kuih cara berlauk ni ya. Kuih cara yang biasa saya tengok di kedai berwarna hijau dan takder lauk. Tapi itulah istimewanya, juadah dari Kelantan ini. Cubalah nanti.
xi) Tepung Pelita
Hmm, dalam banyak-banyak senarai kuih-muih ni, mungkin tepung pelita merupakan antara juadah yang paling biasa saya makan. Tak tahu plak ianya merupakan resepi Negeri Kelantan. Memang sedap rasanya.
xii) Bute'i Nangka
Kuih ini di Pantai Barat dipanggil "Biji Nangka". Masih mengekalkan resepi asalnya kuih ini biasa terdapat di bazar-bazar Ramadhan di Bulan Puasa.
Buah Tanjung/ Bunga Tanjung |
Buah tanjung ni agak istimewa dari segi bentuk dan warna. Berbeza dengan sajian kuih-muih yang lain ianya turut menggunakan bunga cengkih dan bahan pewarna. Tetapi kuih bunga tanjung ini masih menggunakan telur itik sebagai salah satu ramuan asas. Istimewa sekali telur itik kepada Masyarakat Kelantan ya!
v) Cendol Pulut Tapai
Cendol Pulut Tapai |
Cendol pulut tapai ni juga terdapat di Pantai Barat Semenanjung. Tetapi mungkin ia sememangnya berasal daripada Negeri Kelantan. Cendol yang dinikmati bersama-sama pulut dan tapai sememangnya lebih nikmat kerana pulut menambahkan lagi rasa di dalam menikmati kelazatan kuah cendol.. Hmmm.
vi) Lompat Tikam
Lompat Tikam, sajian manisan. |
Berbanding sebagai kuih, lompat tikam lebih sesuai sebagai pencuci mulut. Terbahagi kepada 3 lapisan iaitu hijau, putih, merah dan dihidangkan dengan sirap gula melaka. Tentu istimewa kuih ini ya. Apa yang penting cara anda menghidangkannya.
Viii) Pulut Bakar
Pulut Bakar berbeza dari Pulut Panggang |
Pulut bakar ni disediakan dengan beras pulut, santan pekat, gula pasir, bunga cengkih dan halba. Hmm, berbeza pulak dengan pulut panggang yang biasa kita makan di Pantai Barat ni ya.. tu lah. Ada uniknya resepi orang lain kan!
ix) Kuih Cara Berlauk
Kuih Cara Berlauk |
Ops, apa istimewanya kuih cara berlauk ni ya. Kuih cara yang biasa saya tengok di kedai berwarna hijau dan takder lauk. Tapi itulah istimewanya, juadah dari Kelantan ini. Cubalah nanti.
xi) Tepung Pelita
Tepung Pelita |
Hmm, dalam banyak-banyak senarai kuih-muih ni, mungkin tepung pelita merupakan antara juadah yang paling biasa saya makan. Tak tahu plak ianya merupakan resepi Negeri Kelantan. Memang sedap rasanya.
xii) Bute'i Nangka
Bute' Nangka/ Biji Nangka |
Kuih ini di Pantai Barat dipanggil "Biji Nangka". Masih mengekalkan resepi asalnya kuih ini biasa terdapat di bazar-bazar Ramadhan di Bulan Puasa.
No comments:
Post a Comment