Saturday, July 27, 2013

THE BEST FOOD OF KELANTANESE ( KUIH-MUIH )

 Ingin Tahu: Makanan Tradisional Rakyat Kelantan


Hai, kembali lagi dalam ruangan ingin tahu. Kali ini saya ingin membawa para pembaca mengenali makanan tradisional Rakyat Negeri Kelantan. Saya bawakan tajuk ini kerana ingin berkongsi maklumat bahawa antara makanan kegemaran yang biasa kita nikmati mungkin sebenarnya berasal dari negeri ini. Ya, Oleh kerana makanan setiap negeri-negeri di Malaysia ini semakin mudah untuk didapati di serata negara, maka mungkin kita terlupa asal-usul sesuatu hidangan tersebut. Jadi tanpa membuang masa apa kata kita lihat antara hidangan istimewa dari Negeri Cik Siti Wan Kembang ini.

Bagi memudahkan untuk kita mengenal pasti makanan-makanan tersebut, saya telah mengklasifikasikan makanan seperti di bawah*. Cuma perlu diingatkan bahawa saya bukan bertujuan menghuraikan mengenai resepi kuih-muih tersebut tetapi sekadar ingin memperkenalkan serta berkongsi serba sedikit maklumat.

Kuih-muih;

i) Akok

Kuih Akok

Kuih akok adalah kuih yang biperbuat menggunakan telur, pati santan, gula, gula melaka, tepung gandum dan daun pandai sebagai pewarna dan pewangi. Walaupun kuih akok memang simple, tapi ramai yang menggemari kuih ini.

ii) Tahi Itik

Kuih Tahi Itik

Aper cerita pulak tahi itik ni kan? Namanya istimewa, dan cara membuatnya agak mudah sekali iaitu dengan menggunakan putih telur (telur itik), santan kelapa, gula pasir, tepung pulut dan tepung beras. Semua bahan dimasukkan sekali dengan api yang perlahan kacau sehingga adunan menjadi pekat dan berketul (kering). Comel jer, kuih ni kan?..

iii) Jala Emas

Kuih Jala Emas

Hmm, lain pulak dengan jala emas, ianya diperbuat daripada kuning telur (telur itik) sahaja, gula pasir dan daun pandan. Jadi kuih ni sepasang lah kan! Kalau kita buat jala emas, kenalah buat tahi itik. hehe

iv) Buah Tanjung

Buah Tanjung/ Bunga Tanjung

Buah tanjung ni agak istimewa dari segi bentuk dan warna. Berbeza dengan sajian kuih-muih yang lain ianya turut menggunakan bunga cengkih dan bahan pewarna. Tetapi kuih bunga tanjung ini masih menggunakan telur itik sebagai salah satu ramuan asas. Istimewa sekali telur itik kepada Masyarakat Kelantan ya!

v) Cendol Pulut Tapai

Cendol Pulut Tapai

Cendol pulut tapai ni juga terdapat di Pantai Barat Semenanjung. Tetapi mungkin ia sememangnya berasal daripada Negeri Kelantan. Cendol yang dinikmati bersama-sama pulut dan tapai sememangnya lebih nikmat kerana pulut menambahkan lagi rasa di dalam menikmati kelazatan kuah cendol.. Hmmm.

vi) Lompat Tikam

Lompat Tikam, sajian manisan.

Berbanding sebagai kuih, lompat tikam lebih sesuai sebagai pencuci mulut. Terbahagi kepada 3 lapisan iaitu hijau, putih, merah dan dihidangkan dengan sirap gula melaka. Tentu istimewa kuih ini ya. Apa yang penting cara anda menghidangkannya.

Viii) Pulut Bakar

Pulut Bakar berbeza dari Pulut Panggang

Pulut bakar ni disediakan dengan beras pulut, santan pekat, gula pasir, bunga cengkih dan halba. Hmm, berbeza pulak dengan pulut panggang yang biasa kita makan di Pantai Barat ni ya.. tu lah. Ada uniknya resepi orang lain kan!

ix) Kuih Cara Berlauk

Kuih Cara Berlauk

Ops, apa istimewanya kuih cara berlauk ni ya. Kuih cara yang biasa saya tengok di kedai berwarna hijau dan takder lauk. Tapi itulah istimewanya, juadah dari Kelantan ini. Cubalah nanti.


xi) Tepung Pelita

Tepung Pelita

Hmm, dalam banyak-banyak senarai kuih-muih ni, mungkin tepung pelita merupakan antara juadah yang paling biasa saya makan. Tak tahu plak ianya merupakan resepi Negeri Kelantan. Memang sedap rasanya.

xii) Bute'i Nangka

Bute' Nangka/ Biji Nangka

Kuih ini di Pantai Barat dipanggil "Biji Nangka". Masih mengekalkan resepi asalnya kuih ini biasa terdapat di bazar-bazar Ramadhan di Bulan Puasa.

No comments:

Post a Comment