Saturday, July 27, 2013

THE BEST FOOD OF KELANTANESE ( MASAKAN )

Hidangan Masakan;

i) Nasi Kerabu


Nasi Kerabu Berwarna Biru

Nasi Kerabu juga antara makanan Pantai Timur yang biasa didapati di mana-mana di negara kita. Warnanya yang biru menjadikan nasi ini sedikit istimewa. Nasi kerabu juga biasanya dihidangkan dengan beberapa lauk tertentu. Itulah beberapa keistimewaan nasi kerabu ni.

ii) Nasi Tumpang


Nasi Tumpang

Nasi tumpang agak istimewa kerana ianya nasi yang dibungkus di dalam daun pisang beserta dengan lauk-lauknya sekali. Lauknya juga agak istimewa iaitu ikan tongkol. Hmm, macam best jer bunyi nyer kan?

iii) Laksam


Laksam, dihidangkan dengan pelbagai sayuran

Sekali pandang makanan ni macam 'Kueh Tiow' jer. Tetapi Laksam sememangnya berbeza walaupun ianya juga diperbuat daripada tepung beras. Laksam dihidangkan bersama-sama dengan kuahnya dan juga beberapa sayur (kesum, taugeh, bunga kantan dan sebagainya). Kalau dilihat dengan teliti laksam ni umpama laksa yang berwarna putih!

iv) Ayam Perencit


Ayam Perincit

Ayam perencit ni sama jer dengan ayam percik. Perbezaannya pulak saya tak pasti. Walau apa pun resepi asal dari Negeri Kelantan pasti ada keistimewaannya yang tersendiri kan!.. Jangan lupa nanti cuba.

v) Sambal Daging Serunding


Serunding Daging/ Ayam

Sambal daging serunding juga terdapat pelbagai versi. Mungkin setiap negeri di Semenanjung mempunyai versi sambal serunding tersendiri. Walaupun rupa dan bahan asas yang hampir-hampir sama, tetapi perbezaannya tetap ketara dari segi rasa.

vi) Ketupat Sotong


Ketupat Sotong, hidangan unik

Ketupat sotong ni.. bukan ketupat.. tapi nampak gayanya memang sedap. Yelah, pulut diisikan ke dalam sotong kemudian dimasak dengan gula melaka dan bahan-bahan lain. Bagi yang tak pernah merasa tu bolehlah mencuba nanti kan?.

vii) Itik Solo


Itik Solo

Itik Solo ni lebih kurang itik panggang lah. Apa yang menariknya rempah-rempah yang digunakan oleh Masyarakat Kelantan sedikit berbeza dengan kita di Pantai Barat ni. Macam mana pun itu merupakan keunikan resepi ini.

viii) Etak


Etak/ Etok popular di Kelantan

Etak atau ada juga yang panggil etok-etok merupakan sejenis hidupan seperti kerang. Tapi yang menariknya hanya popular di Negeri Kelantan. Mungkin di tempak lain juga ada, cuma ianya tidak sepopular di sana.

Hidangan Lain;

i) Rojak Buah


Rojak Buah sedap dengan kuahnya

Rojak buah tidak mempunyai resipi yang tersendiri. Namun kebiasaannya rojak ini mempunyai keunikan pada sosnya. Ini kerana rojak buah adalah gabungan daripada pelbagai jenis buah-buahan.

ii) Budu


Budu istimewa dari Kelantan

Ini merupakan makanan yang sinonim dengan Rakyat Negeri Kelantan. Mungkin yang berminat untuk mencuba makanan ini perlulah mendapat tunjuk ajar bagaimana untuk menikmati makanan unik ini. Bagi yang tidak biasa mungkin tidak dapat menikmati hidangan istimewa ini sekiranya cara hidangannya salah.

Begitulah serba sedikit tentang keunikan makanan-makanan yang terdapat di Negeri Kelantan. Memang agak berbeza kerana sajian-sajian dari negeri ini kebanyakannya manis. Bagi yang akan berkunjung ke Negeri Kelantan diharap dapat memanfaatkan informasi ini dalam memilih hidangan yang akan anda cuba di sana. Mungkin anda boleh menikmatinya di Pantai Barat Semenanjung juga... tetapi menikmatinya di negeri asal makanan-makanan ini tentu menambahkan lagi 'manis kenangan' kunjungan anda nanti. Selamat mancuba.

1 comment:

  1. It was wondering if I could use this write-up on my other website, I will link it back to your website though.Great Thanks. Restaurants

    ReplyDelete